Jan 13, 2014

JENIS ORANG BODOH

Assalamualaikum wbt
Hai semua busy tak ? okay ada satu story nak cerita ke mu ni . hmm . ahad lepas aku invite seorang DOKTOR untuk aku join bussines produk kesihatan . Tapi kebetulan pula aku ada hal . so aku serahkan pada mak aku je lah kan . Aku balik 4.30 petang . Tiba-tiba kakak aku text kata ada slag berlaku.Aku malas nak layan lagipun credit takde nak reply. 
Anda tahu kan DOKTOR mestilah seorang yang educated ? Tahukah anda setakat educated ada diploma,degree,master mahupun phD bukanlah jaminan kita diredhai ALLAH tanpa nilai murni islam dan nilai akhlak . I know I am not like the educated person . Even aku sekolah agama tapi aku tak baik pun . Cuma janganlah tunjuk sangat kita ni macam mana ye tak ? Tak malu ke seyh?
Okay,majlis di rumah aku ni adalah review jualan barang Coway . Tahu tak apa itu Coway ? . Okay malas nak story pasal tu . DOKTOR ni jual barang tau so dia datang-datang dah mengumpat jiran aku . Ceh ! harap tudung je besar . Masa sepupu aku tengah bincangkan produk Coway tetiba dia pergi dapur nak pergi bilik air so DOKTOR ni pun masuk lah potong line . Pastu pulak tetiba je kakak aku pergi tanya DOKTOR tersebut bila nak habis . Sepupu aku pun tak kisah dengan benda tu kan . Biarlah . DOKTOR ni tiba-tiba sentap pulak . Lalu berkata "SAYA NAK BALIKLAH ADA ORANG DAH HALAU SAYA" . Mak aku yag melihat pun pujuk DOKTOR tersebut . Faham-fahamlah orang tua hatinya macam mana ye dak? Kalau aku ada aku situ memang aku halau sebenarnya . haha . Bapak dia keras hati betul . As the doctor kau perlulah kental dan lembut hati . Bangsat ! Kemudian masa dia terangkan produk dia tak habis-habis mengomel dan mengutuk . Kutuk orang gemoklah apalah . Yelah aku pun gemok thats why aku minta nak jual this produk tapi kena cuba dululah kan .
Lepas tu masa kakak aku tengah bercakap denga sepupu aku dia kata orang mengumpat pasal dia . Orang pakai baju hitam pun dia nak marah . Hahaha . Teruk betul . Aku kalau jumpa orang macam tu memang dah maki lah . DOKTOR tak DOKTOR . Siapapun engkau . Dimana sahaja kau berada tolong jangan biadap sangat ahh . Datang rumah orang elok-elok lah sikit! Bukan kau datang nak bagi kiteroang duit . Agaknya kalau rumah lain dah memang kena halau dengan security . Pulak tu masa datang dia tak bawa pun suami dan anaknya naik ke rumah . Apa ini orang ? Suami pun bodoh je ikut cakap bini . Yang aku tahu DOKTOR ni kena buang pasal panas baran . Kesian patient dia kan..haha

Kesimpulanya , jangan aim bahawa orang yang masuk universiti itu adalah orang yang perlu disanjung . ILMU KITA NI SEBENARNYA SEDIKIT je . Kalau dia seorang yang beragama dia tak macam tu kot . Masuk U tapi tak solat , masuk U tapi buka aurat , masuk U tapi tak jaga akhlak . EDUCATED KE TU ? 

3 comments:

Wafi Remli said...

Dalam menegur pun perlu ada himahnya. Tak perlu kita melenting hingga menjadikan diri kita kelihatan seperti dirinya...

Budu Bilis said...

Saya pun pernah jumpa orang2 sebegini. Tapi saya lebih kepada ambil sikap diam saja. Mereka menyangka mereka lebih educated mereka lebih sempurna. Merekalah patut dicontohi dan dicemburui. xda maknalah... :)

Nur Khairiah Irwanie said...

mcm2..hehe..saba ye kak..